Барна стійка – невід’ємна частина інтер’єру бару: вона служить зоною контакту бармена і відвідувача, елементом декору, робочим місцем та флагманом закладу. Доповненням до стійки є стільці-табурети – неодмінно на високих ніжках.
Естетичне оформлення стійки бару залежить виключно від фантазій дизайнера, що ж стосується її експлуатаційних якостей, то обов’язковими залишаються вимоги до:
- міцності конструкції;
- зносостійкості поверхні;
- інертності при впливі вологи;
- високим гігієнічним властивостям;
- простоті у догляді.
Глобальний вплив західної інтер’єрної моди аргументує появу барної стійки і на домашній кухні: в інтер’єрі кухонного приміщення це – зонатор простору, основний або додатковий «гравець» обідньої зони.
Які бувають барні стійки по дизайну, кольору, конфігурації ніжок, параметрам стільниці – легко зрозуміти, дивлячись на фото каталогу «ДНД Груп».
Культовими вважаються класичні, вітринні та інші види барних стійок зі штучного каменю: акрилу і кварциту, що складаються на 90-95% з крихти натурального кварцу. При масі фізичних і експлуатаційних параметрів, атрибути не позбавлені оригінальної естетики і доступні за ціною.
Популярні варіанти конструкцій і дизайну барних стійок
- Стандартна стійка – прямокутна модель на ніжках висотою від 110 см від рівня підлоги. Внизу є підставка для ніг. Доповнена високими табуретами зі спинкою, підлокітником або без таких. У концепті кухні класична барна стійка замінює стіл. Формат, ідеальний для стилю модерн, хай-тек, лофт, в тому числі у квартирах-студіях.
- Дворівнева стійка відрізняється практичністю: ніша, облаштована під головною стільницею, виконує функції полки. Одна з довгих сторін часто закрита «глухою» бічною панеллю, що робить нішу більш захищеною.
- Стійка з вбудованими шафами замінює і стіл, і тумбочку. Внутрішній функціонал залежить від задуму дизайнера. Як стулки використовують розпашні або розсувні панелі.
- Вітринна стійка з доступною для огляду фасадною частиною використовується при оснащенні кафе або інших закладів громадського харчування. Якщо всередину конструкції провести підсвічування – вийде неймовірно практична річ: і стіл, і вітрина, і світильник.
Весь сенс – у формі
Головним фактором якості барної стійки є практичність і функціональність «кришки», тобто, стільниці.
Навіть якщо в загальній конструкції допустимо наявність ДСП, деревини, металу, скла, пластику, поверхня хорошою барної стійки (незалежно від цільового призначення локації) повинна бути виключно «кам’яною» – кварцовою або з акрилату.
Матеріал зручний в обробці, а тому легко створити стійку будь-якої інженерної складності: пристінну, кутову, острівну, інтегровану в підвіконня і т.д.
За участю такого елемента, як стійки бару, легко створити оригінальний інтер’єр навіть на малометражній кухні – в «хрущовці» або смарт-квартирах.