Варіанти зонування простору кухні-вітальні

Кухня-вітальня – складна кімната, яка потребує певного зонування простору і поєднання декількох зон в одній кімнаті, а також поєднання колірних ефектів стін, підлоги, меблів, і при цьому бути багатофункціональною кімнатою. Розглянемо основні принципи побудови простору кімнати та виділення зон в цій статті.

Функціональні зони кімнати

За своєю функціональністю дана кімната поєднує кухню і вітальню, тобто в кімнаті повинні бути виділені такі зони:

  • зона відпочинку і зустрічі гостей – м’яка зона;
  • зона для прийому їжі – обідня зона;
  • зона для приготування їжі – робоча зона.

Визначення місця розташування кухонної зони

Для початку, виходячи з розмірів кімнати, визначається місце для основної – робочої зони. Зазвичай робочу зону розміщують в нішах, або простінках, щоб робочий простір був не на виду. Для розмежування робочої зони від основного простору можна використовувати барну стійку зі штучного каменю, або стелаж з відкритими полицями, які можна поставити паралельно розміщенню кухонного гарнітура на відстані близько вісімдесяти сантиметрів від робочого простору. Таким чином, зона кухні – робоча зона визначена і відділена від загального простору.

Визначення місця розміщення зон відпочинку та обідньої зони

Простір, що залишився для зони відпочинку та їдальні можна об’єднати в одній зоні, або зробити різними зонами, в залежності від залишеної площі простору в кімнаті.

Об’єднання обідньої зони та зони відпочинку

М’яка зона відпочинку, являє собою: м’який диван, крісла та журнальний столик, на яких можна розмістити гостей. Якщо м’який диван використовувати як основні місця для сидіння в обідній зоні, а замість крісел використовувати м’які стільці з протилежного боку столу, то обідня зона одночасно буде м’якою зоною для відпочинку. При цьому, розташувавши дану зону за барною стійкою, яка відділяє робочу зону, або за стелажем, вийде окрема, розмежована зона. При розміщенні даної зони необхідно враховувати зручності перегляду телевізора з положення сидячи на дивані. Диван краще розташовувати спинкою до барної стійки або стелажу, так ефект поділу зон буде більш яскравим.

Вибір розміщення обідньої зони та зони відпочинку при поділі зон

У разі якщо зони не об’єднуються, вибір зони відпочинку повинен бути орієнтований на зручність перегляду телевізора з дивана, з урахуванням відстані від телевізора до дивана. З дуже близької відстані дивитися телевізор не дуже зручно. Краще м’яку зону розміщувати уздовж стіни, таким чином, щоб проходи навколо зони були вільними, можна напроти обідньої зони. Обідню зону краще розмістити за барною стійкою або стелажем, вона буде виділена, і стане окремим, затишним острівцем кімнати, при цьому приготовані страви на робочій зоні буде дуже зручно подавати на стіл.

Кольорові рішення кімнати

Кольорові рішення можуть бути різними, в залежності від уподобань господаря, але слід враховувати деякі нюанси при поєднанні кольорів трьох зон.

  1. Тон підлоги повинен бути в одній колірній гамі зі стільницею кухонного гарнітура і фартуха, а також кольором барної стійки або стелажа і столу в обідній зоні.
  2. Слід уникати поєднання більше трьох кольорів в інтер’єрі кімнати.
  3. Якщо підлога зроблена в темних тонах, фасади кухонного гарнітура, меблі в м’якій зоні, колір сидінь стільців в обідній зоні повинні бути світлими і в одній колірній гамі.
  4. При виборі кухонного гарнітура слід вибирати в одному стилі та кольорі стільницю, бічні стінки шаф, фартух, стільницю для барної стійки. Фасади гарнітура краще вибирати однотонні без малюнка, оскільки малюнок дасть новий колір, якими і так, буде насичена кімната.
Як підібрати і змонтувати душовий піддон
Як вибрати стільницю на кухню? Який матеріал краще?