Барна стійка

Кажуть, мотоцикл без двигуна – це велосипед, сад без квітів – це город, а бар без стійки – це їдальня.

Однак мало хто пам'ятає, що ідея звести бар'єр між п'ючими і розливом спала на думку хитрим американським торговцям.

Кажуть, мотоцикл без двигуна – це велосипед, сад без квітів – це город, а бар без стійки – це їдальня.

Однак мало хто пам'ятає, що ідея звести бар'єр між п'ючими і розливом спала на думку хитрим американським торговцям. За часів «золотої лихоманки» рідкісний ковбой (і золотошукач) міг відмовити собі в задоволенні сходити за покупками до найближчого «сільпо», а заразом і пропустити там стаканчик-другий. Благо розливали міцні спиртні напої прямо на місці – так хлопці заходили охоче. Напившись, ковбої любили як слід побитися, тому між ними і товаром, що б'ється, доводилося ставити бар'єр. Або англійською – bar.

Намалюємо – житимемо

З поспіхом переструганої перегородки стійка для бару незабаром перетворилася на складний багатофункціональний механізм, легковажне ставлення до якого – як з естетичної, так і з практичної точки зору – абсолютно недозволено.

Проектування барної стійки для будь-якого громадського харчування починається з того, яке обладнання і в якій послідовності буде в неї вбудоване: перш за все, стійка повинна бути функціональна. На цьому етапі необхідно враховувати специфіку закладу, кількість місць, на яке він розрахований, і відповідно до цього – особливості обслуговування. Далі ми вирішуємо архітектурні завдання: стійка із задуманими нами габаритами та конфігурацією має органічно вписатися у простір залу – з урахуванням ергономіки робочого місця бармена та зручності відвідувачів.
Наступний етап – оформлення, головна вимога до якого – відповідність дизайну стійки до загального стилю приміщення. Тому в її декорі, як правило, знаходять відображення якісь деталі інтер'єру та кольорова гама навколишнього простору. Виходячи з поставлених завдань, барну стійку або виділяють на загальному тлі, або, навпаки, роблять її менш помітною. Потім розраховують матеріали, які будуть використані для її виготовлення. Вони можуть бути як простими (пластики, ДСП, МДФ), так і складними (натуральні та штучні камені, дзеркала, скла, метал). Вибір залежить від бюджету, закладеного замовником. На закінчення вирішується питання про те, якими аксесуарами та декоративними елементами буде доповнено стійку.

По поличках

Різноманітність барних стійок, які пропонує сьогоднішній ринок, може збентежити навіть досвідченого покупця. За словами фахівців, основні елементи, що використовуються сьогодні при конструюванні стандартної стійки, це фасадна панель, що виконує основну декоративну функцію, гостьова стільниця для обслуговування відвідувачів та робоча – для бармена, пристінний (або буфетний) модуль, верхня частина якого служить для демонстрації широкого асортименту алкогольних напоїв, а в нижню вбудоване необхідне обладнання (льодогенератори, холодильні та морозильні шафи, посудомийні машини), а також верхній ярус (або козирок), на якому розташовується підсвічування та бокалотримачі. Крім цього, можливе доповнення у вигляді поручнів, підставок для ніг, колон для верхнього ярусу та іншої барної фурнітури.

Нехай каже мінлива мода

Якщо бар – це логічне продовження зали, в якому він знаходиться, і модні інтер'єрні тенденції над стійками теж панують. Сьогодні на піку – еклектика. Отже, не дивуйтеся хай-теківській стійці в залі, вирішеній у стилі модерн. Напрямок hi-tech давно і стійкий у моді, проте через свою дорожнечу такі стійки не дуже затребувані. До того ж люди часто плутають hi-tech з брутальним «техно». Коштує такий бар, звичайно, дешевше, але значні конструкції з вареного заліза виглядають досить кондово. Як і раніше, в честі класика. Теплі тони, елегантність обробки та приємна впізнаваність, напевно, ніколи не втратить своєї привабливої сили.
Величезна різноманітність дизайнерських знахідок визначає той величезний вибір матеріалів, які можуть бути використані при виготовленні барів: скло, метал та пластик – для hi-tech, дерево та натуральне каміння – для класики. Якщо мова про оригінальний інтер'єр, у справу може піти навіть несподіване й екзотичне: шкіра, падук, проста цегла.

Здебільшого бари, для яких важлива висока зносостійкість, виготовляють із пластику високого тиску. Цей матеріал економічний, стійкий до стирання, не вицвітає та не розтріскується. Його застосування дозволяє зробити колір і фактуру облицювання барної стійки різними: під будь-яке дерево, камінь, кам'яну крихту або фантазійний візерунок. Іншим якісним матеріалом, який часто застосовують під час виробництва барів, є штучний мармур, який за деякими параметрами перевершує навіть свій природний аналог. В основному його рекомендують використовувати при виготовленні стільниць.

Чи не каркасом єдиним

Якщо всього кілька років ринок барних стійок був представлений лише кількома гравцями, то тепер, щоб вибрати відповідного виробника, потрібно добре подумати. Чим керуються замовники, віддаючи перевагу тій чи іншій компанії?
Одні помилково вважають, що весь сенс барної стійки – у дизайнерських вишукуваннях, забуваючи про те, що стійка – це ще й функціональне робоче місце бармена, яке має приносити прибуток закладу. Інші довіряються рекламному проспекту, в якому компанія повідомляє, що тільки вона робить стійки на основі металевого каркасу, а її конкуренти – на ДСП. Втім, ні гарний дизайн, ні використання при виготовленні барної стійки металокаркасу не повинні стати вирішальним фактором при виборі виробника. Віддавати перевагу потрібно тим компаніям, які комплексно підходять до своєї роботи, дбаючи про якість виконання та вірність проектних рішень. Щоб технологічне обладнання в стійці було коректно встановлене і добре поєднане з інженерією, а матеріали підібрані зі смаком і якісно оброблені.

За ціною не постоїмо?

Одне з найважливіших і складних питань – ціна барної стійки, яка може змінюватись в найширшому діапазоні. Ціна завжди розраховується індивідуально під кожного клієнта і залежить від цілого ряду факторів: розмірів, кількості додаткових модулів, матеріалів, декору, складності конструкції, термінів виготовлення.
Який може бути оптимальний бюджет з організацією робочого місця бармена? Фахівці рекомендують розраховувати на суму близько двох із половиною тисяч доларів за погонний метр. Це бюджет, який дозволить повноцінно оформити робочий простір та оснастити його всім необхідним.
Підвіконня
Штучний камінь в інтер’єрі